23.7.2 Les exclamatives indirectesdiscurs directe
discurs indirecte
subordinada substantiva

Les exclamatives indirectes són subordinades substantives que depenen d’un verb respecte del qual fan les funcions sintàctiques de subjecte o complement: És increïble com ha crescut aquest poble; Penseu com és d’important aquest decret.GIEC

Només algunes exclamatives directes parcials poden passar a subordinades. Les més habituals són les encapçalades pels quantificadors quin, quant, que (No sabeu pas quina calor (que) hi feia; No t’imagines quanta gent ha vingut; Mireu que prima (que) era de jove), però també en trobem d’encapçalades per com (És curiós com és de fort; No sabeu pas com nevava) i per si (Mireu si en tinc, de fotos seves).

A més, no hi ha gaires predicats que admetin una exclamativa indirecta. N’hi ha que expressen sorpresa o incredulitat, com ara sorprendre, fer-se’n creus o ser sorprenent/curiós/increïble/espantós: Em sorprèn com pot arribar a ser tan exigent. Amb verbs de percepció com guaitar, mirar o observar, sovint en imperatiu, i també amb verbs com entendre, imaginar-se, recordar o saber, l’exclamativa indirecta fa de complement directe: Mireu quin caràcter que té; No sabeu pas quants problemes que us estalviareu. Ara bé, tot i fer de complement directe, la subordinada exclamativa va encapçalada per una preposició si el sintagma exclamatiu fa la funció de complement de règim o d’adjunt dins la seva oració: Mireu en quins embolics que s’ha ficat; Imagina per quin calvari que han hagut de passar.

També hi ha preposició quan el complement verbal és preposicional, com ara amb fixar-se, recordar-se o pensar: Pensa amb quin personal es va haver de relacionar; Fixeu-vos contra qui volien jugar.

Igual com en el cas de les interrogatives, hi ha exclamatives encobertes, construccions introduïdes per un sintagma nominal que conté un article definit en comptes d’un quantificador exclamatiu, com en el cas de Mireu el caos que ha provocat el canvi de normativa. En aquestes construccions, la conjunció que és obligatòria. En els registres formals, són preferibles les construccions exclamatives corresponents (Mireu quin caos ha provocat el canvi de normativa) o l’ús d’una oració de relatiu per a expressar aquests continguts semàntics (Imagineu-vos el caos que pot arribar a provocar el canvi de normativa).


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona