16. L'adverbi

16.2 L'adverbi i el sintagma adverbialL’adverbi és una categoria invariable que integra un conjunt de mots heterogenis tant pel que fa a la forma com pel que fa al significat i a la funció gramatical que duen a terme. Els adverbis típicament complementen el predicat verbal com a adjunts (com atentament en Repassa els comptes atentament). Tanmateix, n’hi ha que especifiquen un sintagma (com totalment en totalment fidel a la causa o pràcticament en pràcticament sense forces), n’hi ha que incideixen sobre el conjunt de l’oració (com probablement en Probablement la directora ja ho sabia) i, més esporàdicament, sobre altres constituents (com únicament, que modifica un sintagma nominal en Ho sabia únicament la mare).

Alguns adverbis poden fer de complement seleccionat per un verb: Ens trobarem allí; No has actuat gens bé.

En general, el sintagma adverbial conté només el nucli adverbial. Aquesta simplicitat estructural contrasta amb la gran quantitat de significats que poden manifestar els adverbis, des dels vinculats a les circumstàncies verbals (manera, lloc i temps) fins a l’aspecte, el grau, la focalització o la modalitat.

A diferència de les preposicions i les conjuncions, els adverbis no seleccionen cap complement ni oració. Per això no considerem adverbis sinó preposicions intransitives, aquells mots invariables que seleccionen o poden seleccionar un sintagma nominal, com són els locatius del tipus damunt, davant i dins i els temporals abans i després: Deixa la roba dins l’armari o Deixa la roba dins; Tornarà abans de dinar o Tornarà abans. D’altra banda, tampoc no tenen un comportament adverbial formes que fan de nexe, com tanmateix o consegüentment, que, atesa la funció que tenen, s’analitzen juntament amb les conjuncions.

 

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona