12.3.4 Els numerals col·lectiusconstrucciķ partitiva
indefinit
numeral
quantificador
quantificador nominal
quantificador universal
quantitatiu

Els numerals col·lectius són noms que designen una col·lecció d’entitats i van precedits d’un numeral cardinal: un parell, dos centenars, tres milers.

També poden fer aquesta funció els noms femenins provinents de les formes ordinals: desena, dotzena, quinzena, vintena, trentena, etc. A aquesta llista cal afegir-hi, encara, el numeral milió i els de magnitud superior (com miliard, bilió o trilió), que presenten certes especificitats i s’equiparen en molts punts als cardinals.

En els sintagmes amb numerals col·lectius, el nom quantificat s’enllaça amb el quantificador per mitjà de la preposició de: dues dotzenes d’ous, un parell de llibres, una vintena de cases, tres milers de persones. Com mostren els exemples anteriors, s’usen precedits de numerals cardinals, excepte si es fa referència a una unitat i el sintagma nominal conté l’article definit o un altre especificador: una dotzena d’ous, però la dotzena d’ous que em vas prometre, aquella dotzena d’ous que et vas emportar, cada dotzena d’ous.

Aquests numerals col·lectius poden expressar una quantitat exacta, si bé en certs casos la quantitat pot ser també aproximada: un parell de sabates són dues sabates, però un parell de dies poden ser més de dos (tres o quatre).

Els col·lectius que designen una quantitat alta (o no gaire baixa) poden dur modificadors que expressen aproximació, com ara prop de, encara no, si fa no fa o més/menys de: prop d’un centenar, encara no una trentena, una quinzena si fa no fa.

 

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona