12. Els quantificadors nominals

12.4.1 Les classes de quantitatiusEls quantitatius es poden classificar, segons com avaluen una entitat o matèria, en absoluts, relatius i comparatius, com recull i exemplifica el quadre 12.6.Els quantitatius absoluts situen en una escala de quantitat (molt, força, bastant, poc, gaire, gens, tot); els quantitatius relatius expressen suficiència o excés en relació amb una norma o un fi (prou, massa, massa poc), i els quantitatius comparatius (més, menys, tant) afegeixen o sostreuen, a més de comparar entitats situades en diverses escales o bé diferents entitats situades en una mateixa escala de graus. A més, hi ha quantitatius absoluts exclamatius o interrogatius, com quant i que.

També poden actuar com a quantitatius els noms de mesura (litre, quilo, gram, unça, pam, etc.), així com expressions lexicalitzades formades per un nom interpretable com a nom quantitatiu introduït per l’article indefinit: una mica, una colla, un xic, un munt, una pila, un piló, un fum, un gruix, un tros, un polsim, un toc, un pensament, un gra, un pessic, un feix, un got, unes gotes, un grapat, una mà, un manat, un cabàs, un raig, un dit, etc. Si el nom denota una quantitat destacable pot anar precedit de l’adjectiu bo: una bona colla de seguidors, un bon raig d’oli. Quan el nom de mesura o col·lectiu és comptable, pot encapçalar l’expressió un numeral cardinal: dos litres d’esperit de vi, cent grams de mantega, tres grapats d’arròs, cinc manats de porros.

En aquestes construccions el nom quantitatiu va precedit de l’article indefinit i seguit d’un sintagma nominal sense especificador introduït per la preposició de: una mica de bondat, un litre de brou, un polsim de julivert.

 

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona