12.4.3 Els quantitatius relatiusconstrucciķ partitiva
indefinit
numeral
quantificador
quantificador nominal
quantificador universal
quantitatiu

Els quantitatius relatius prou i massa, i la forma composta massa poc, denoten una quantitat que no coincideix ni amb la totalitat ni amb l’absència d’elements i indiquen un grau d’adequació a una fita suficient, excessiu o mínim. Generalment, funcionen com a especificadors de noms comptables i no comptables: Tens prou diners?; No ha aconseguit prou subscripcions; Havia llegit massa novel·les històriques; Ha comprat massa poca farina. Prou i massa també poden funcionar com a pronoms en la posició de complement directe de determinats verbs, com fer, tenir i aconseguir: Tu no et preocupis, que ja has fet prou per nosaltres; Tenir massa no fa feliç.

En els parlars valencians, el quantificador prou ocupa el terreny de bastant. Així, en aquests parlars prou pot significar l’existència d’una quantitat superior al que és normal (Aquest cotxe gasta prou gasolina, com a equivalent de molta gasolina) i a la vegada pot expressar suficiència, com en Hi havia prou menjar.

Els quantitatius relatius poden anar acompanyats d’un complement encapçalat per per a (o per, segons els parlars) o per perquè que expressi una fita o objectiu: No tenim prou aranyons per a fer confitura; Hi ha massa gent per a poder parlar amb tranquil·litat; Ha encertat massa poques respostes perquè el puguem aprovar.GIEC El quantitatiu massa, a més, pot precedir una oració de relatiu restrictiva si no el precedeix cap article: Hi ha massa alumnes que no s’han presentat a l’examen.

El quantitatiu prou pot formar part de predicats complexos com haver-n’hi prou o fer-ne prou, que tenen un sentit pròxim a bastar: Ja n’hi ha prou d’aquest color!; Hi hem dedicat deu hores, però no n’hem fet prou (‘no han estat suficients’). En aquestes oracions, hi pot aparèixer un adjunt de significat condicional, sovint encapçalat per amb: Si em dones aquest panet, ja en faré prou; No n’hi ha prou amb/de tenir bona voluntat; Amb que no em falti un sostre, ja en faig prou per a viure feliç; En fa prou tenint-te al seu costat.

 

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona