12.5 Els indefinitsconstrucciķ partitiva
indefinit
numeral
quantificador
quantificador nominal
quantificador universal
quantitatiu

Els indefinits són quantificadors que indiquen quantitat d’una manera més o menys precisa o aproximada, però sense especificar les entitats que es designen (alguns alumnes, diverses opcions, totes les finestres).

Els indefinits poden quantificar un nom (alguna festa, certes festes, cada festa) o funcionar com a pronoms, en el sentit que tots sols, sense nom, formen un sintagma nominal (No tinc res per a tu; Tothom ha arribat tard; No hi havia altre a fer que resignar-se).

a) Pel que fa als quantificadors indefinits que acompanyen el nom, no tots presenten el mateix comportament. Si bé la majoria ocupen la posició d’especificadors (alguna cosa, cap assistent, uns quants sopars), n’hi ha que poden anar precedits de l’article indefinit o un quantitatiu, com altre (uns altres, molts altres) o poden aparèixer darrere el nom, com qualsevol (una tarda qualsevol). Aquests indefinits concorden en gènere i nombre amb el nom que quantifiquen, si bé n’hi ha que només tenen flexió de nombre (qualsevol) o que són invariables pel que fa al gènere (qualsevol, cada, cap, diferents) o presenten restriccions d’ús pel que fa al nombre (cada un, cadascun, cap, cada).

b) Quant als quantificadors indefinits que actuen com a pronoms, n’hi ha que fan referència a persones (algú, altre, altri, qualsevol, ningú, hom i un - una) i n’hi ha que es refereixen a entitats inanimades (altre, quelcomres).

Els indefinits poden ser existencials (positius o negatius) o universals. Els indefinits existencials assenyalen existència, si són positius (algun, altre, cert, diferents, diversos, qualsevol, qualsevulla, uns quants, algú, hom, un - una), o inexistència, si són negatius (cap, res, ningú). Els indefinits qualsevol i qualsevulla, a més, designen una entitat d’un conjunt sense que importi quina. L’indefinit altre, per la seva banda, afegeix al sentit existencial un valor additiu.

Els indefinits universals (tot, cada, cadascun, cada un, ambdós, sengles, tothom, cadascú, cada u) fan referència a la totalitat del conjunt que quantifiquen.

 

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona