18.3.3 Confluència d'un locatiu i un altre predicat no verbalatribut
copulativa
copulativa de caracteritzaciķ
copulativa d'identificaciķ
predicatiu
verb copulatiu
verb quasicopulatiu

En una mateixa oració copulativa, poden coexistir un sintagma preposicional que expressi una propietat contingent del subjecte i un sintagma locatiu.

a) Si l’atribut és el sintagma preposicional que caracteritza el subjecte i el locatiu és l’element més allunyat del verb copulatiu, se selecciona forçosament estar: El conill estava (de) panxa enlaire al mig del camí; En Dídac estava en dejú a urgències; Està d’excursió a Andorra.

b) Si el locatiu fa d’atribut i es troba al costat del verb, amb ser es dona prominència a la simple localització (A les sis era al mig del camí en mànigues de camisa; És a urgències en dejú; El conductor era al costat del cotxe amb la cara plena de sang) i amb estar es destaca la permanència (Està a l’hospital en coma; El conductor estava al costat del cotxe amb la cara plena de sang).

c) La situació és similar quan l’atribut és un sintagma adjectival o un participi; si hi ha el sintagma locatiu en primer lloc, predomina ser (en els parlars en què aquest verb té més vitalitat): Els llibres són al menjador, amuntegats i empolsegats. Si en primer lloc hi ha el sintagma adjectival o el participi, acostuma a dominar estar (Els llibres estan amuntegats i empolsegats al menjador).

En casos com El quadre de Rusiñol està col·locat a la paret del davant, el sintagma locatiu depèn precisament del participi (col·locat a la paret del davant) i això reforça la tendència a usar estar.

Tant ser com estar poden aparèixer quan l’atribut està format pels adjectius present o absent, fins i tot si no s’expressa el locatiu: Nosaltres també serem/estarem presents als actes del centenari; Es trobava incòmode entre els convidats quan la seva dona era/estava absent. Amb present és possible també el predicat locatiu haver-hi: El segon dia també hi havia presents els secretaris d’organització.

 

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona