31. La modalitat oracional. Les interjeccions

31.6 Les oracions optatives 

També es relacionen amb la modalitat exclamativa les oracions optatives, que serveixen per a formular un desig. El mode d’aquestes oracions és el subjuntiu i solen rebre una entonació exclamativa: Déu t’escolti
; Visqueu molts anys
; Vingui a mi la inspiració
; Plagués al cel que ens poguéssim retrobar a Falgons
. Si l’oració és copulativa, l’atribut pot precedir el verb i fins i tot aquest pot ser silenciat: Beneïts siguin els qui et beneiran!; Maleïts els qui et maleiran!

Sovint aquestes oracions van encapçalades per que: Que tinguis sort!; Que us ho passeu bé! També poden anar introduïdes per l’expressió tant de bo o per així: Tant de bo (que) plogui; Així baixés tot de cop! A vegades, però, les construccions encapçalades per tant de bo o per que expressen un lament més que no pas un desig: Tant de bo m’hagués quedat a casa; Que m’hagi de veure en aquest estat!

La tradició gramatical acostuma a relacionar les oracions optatives, també anomenades desideratives, amb les que expressen dubte i possibilitat. No obstant això, aquesta segona classe d’oracions no presenta característiques sintàctiques especials, més enllà de la presència d’un element modal. És, doncs, l’adverbi potser en un exemple com Potser no hi arribaran a temps l’element que dona el sentit dubitatiu a l’oració. Semblantment, en una oració com Pot ser que no hi arribin a temps i Tal vegada hi arribaran a temps, el verb poder i la locució adverbial tal vegada expressen possibilitat i probabilitat respectivament.

L’expressió a veure si pot expressar tant un desig (A veure si aquest estiu podem fer un viatge plegats; A veure si fa un bon ruixat) com un dubte (A veure si demà el donaran d’altaA veure si ens haurem equivocat de camí).  

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona