26.4 Les construccions consecutivesconstrucciķ consecutiva
context agentiu
context no agentiu
final

Les construccions consecutives expressen valors relacionats amb la noció d’efecte o conseqüència derivada d’una causa.GIEC

Les consecutives presenten una relació estreta amb les causals. De fet, el contingut d’una consecutiva es pot expressar per mitjà d’una causal, com es mostra en La representació ja havia començat, de manera que no vam poder entrar a la sala (consecutiva) i No vam poder entrar a la sala, perquè la representació ja havia començat (causal) o en Estava tan feliç que anava abraçant tothom (consecutiva) i Anava abraçant tothom perquè estava molt feliç (causal).

Hi ha dos tipus de construccions que expressen la conseqüència o l’efecte provocat per una situació exposada amb anterioritat: les il·latives o consecutives no ponderatives i les consecutives ponderatives.

a) Les il·latives expressen el resultat que es dedueix de la situació plantejada per l’oració precedent, sense cap matís emfàtic o ponderatiu. En l’oració composta Se’n va anar de seguida, així que no vaig poder parlar amb ell, l’oració introduïda per així que indica un efecte sense matís emfàtic o ponderatiu.

b) Les ponderatives inclouen un quantificador, de manera que expressen el resultat o la conseqüència d’una situació extrema. En l’oració composta Va cridar tant que es va quedar afònic, l’oració introduïda per que es troba en correlació amb el quantificador tant i expressa el resultat d’una situació extrema (cridar tant).

Les consecutives ponderatives es relacionen formalment amb les comparatives, per tal com inclouen generalment un quantificador i un complement que depèn d’aquest quantificador. Així, l’oració El matalàs era tan dur que em vaig despertar amb mal d’esquena és formalment equiparable a El matalàs nou era tan dur com el que vas comprar fa cinc anys.

 

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona