7. La composiciķ i altres processos de formaciķ de mots

7.2.3 Els compostos adjectivalsacrōnim
composiciķ
compost
compost culte
mot creuat
reduplicaciķ
sigla
truncament

Els compostos adjectivals s’obtenen principalment de combinar una base nominal amb una base adjectival, adjectiu o participi (capdret, bocatort), tot i que també podem trobar bases adverbials combinades amb bases adjectivals (malagraït) o dues bases adjectivals (agredolç).

a) La classe més nombrosa de compostos adjectivals està formada per compostos del tipus «nom + adjectiu». Els compostos adjectivals més freqüents són aquells en què la base adjectival expressa una propietat que s’atribueix a la part del cos (de persona o animal) designada per la base nominal: cellablanc, pit-roig. Entre els compostos d’aquest tipus hi ha alacaigut, bocamoll, capcot, colltort, esmaperdut, esquenadret, galtaplè, garratibat, llenguallarg, panxacontent i ullblau.GIEC

Els compostos adjectivals del tipus «nom + adjectiu» en què la base nominal no designa una part del cos (de persona o animal) són poc freqüents: llampferit, lletraferit; gelcuit, solcuit; palplantat.

La base adjectival no sol manifestar concordança amb el nom (panxacontent). El mot compost, com a adjectiu, és el que presenta flexió de gènere i nombre (un home panxacontent, unes dones panxacontentes) o només de nombre, si la base adjectival prové d’un antic participi present (bocabadant, bocabadants).

b) Els compostos adjectivals del tipus «adverbi + adjectiu» es basen en un nombre molt reduït d’adverbis. Molts es formen amb els adverbis ben i mal (benafecte, benestant, malcontent, malcriat, malgustós, malsà), però també podem utilitzar altres bases com alt (altiloqüent, altitonant), clar (clarivident), nou (nounat, nouvingut), prim (primmirat) o prop (propdit, proppassat, propvinent).

c) Tot i que són més aviat escassos, hi ha compostos adjectivals del tipus «adjectiu + adjectiu», en què les bases lèxiques estableixen una relació de tipus coordinant, com agredolç o blaugrana. Aquests compostos a vegades presenten la conjunció copulativa entre les bases lèxiques, com en blanc-i-blau, i es poden posar en relació amb locucions adjectivals del tipus dret i fet o sol i vern. En general, el significat del compost conté els significats de les bases: un fruit agredolç és un fruit en què es poden distingir els sabors agre i dolç, una tela blaugrana és una tela en què es poden distingir els colors blau i grana.

 

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona