7. La composiciķ i altres processos de formaciķ de mots

7.2.3 Els compostos adjectivalsEls compostos adjectivals s’obtenen principalment de combinar una base nominal amb una base adjectival, adjectiu o participi (capdret, bocatort), tot i que també podem trobar bases adverbials combinades amb bases adjectivals (malagraït) o dues bases adjectivals (agredolç).

a) La classe més nombrosa de compostos adjectivals està formada per compostos del tipus «nom + adjectiu». Els compostos adjectivals més freqüents són aquells en què la base adjectival expressa una propietat que s’atribueix a la part del cos (de persona o animal) designada per la base nominal: cellablanc, pit-roig. Entre els compostos d’aquest tipus hi ha alacaigut, bocamoll, capcot, colltort, esmaperdut, esquenadret, galtaplè, garratibat, llenguallarg, panxacontent i ullblau.GIEC

Els compostos adjectivals del tipus «nom + adjectiu» en què la base nominal no designa una part del cos (de persona o animal) són poc freqüents: llampferit, lletraferit; gelcuit, solcuit; palplantat.

La base adjectival no sol manifestar concordança amb el nom (panxacontent). El mot compost, com a adjectiu, és el que presenta flexió de gènere i nombre (un home panxacontent, unes dones panxacontentes) o només de nombre, si la base adjectival prové d’un antic participi present (bocabadant, bocabadants).

b) Els compostos adjectivals del tipus «adverbi + adjectiu» es basen en un nombre molt reduït d’adverbis. Molts es formen amb els adverbis ben i mal (benafecte, benestant, malcontent, malcriat, malgustós, malsà), però també podem utilitzar altres bases com alt (altiloqüent, altitonant), clar (clarivident), nou (nounat, nouvingut), prim (primmirat) o prop (propdit, proppassat, propvinent).

c) Tot i que són més aviat escassos, hi ha compostos adjectivals del tipus «adjectiu + adjectiu», en què les bases lèxiques estableixen una relació de tipus coordinant, com agredolç o blaugrana. Aquests compostos a vegades presenten la conjunció copulativa entre les bases lèxiques, com en blanc-i-blau, i es poden posar en relació amb locucions adjectivals del tipus dret i fet o sol i vern. En general, el significat del compost conté els significats de les bases: un fruit agredolç és un fruit en què es poden distingir els sabors agre i dolç, una tela blaugrana és una tela en què es poden distingir els colors blau i grana.

 

apartat següent 


Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona.
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. oficines.gramatica@iec.cat -Informació legal

© Institut d'Estudis Catalans 2018
Tercera ediciķ - agost 2021

ISBN: 978-84-9965-445-4
DOI: 10.2436/10.2500.04.1

Aquesta obra ha comptat amb la col·laboració de

Diputació de BArcelona